Tässä on Klubin uusi valmennuspäällikkö ja B:n vastuuvalmentaja – Tuomon ajatuksia alkavaan kauteen
Klubi-36 ryJulkaistu: 10.11.2023 09.49

Tässä on Klubin uusi valmennuspäällikkö ja B:n vastuuvalmentaja – Tuomon ajatuksia alkavaan kauteen

Klubi-36:n uutena valmennuspäällikkönä ja B-junioreiden vastuuvalmentajana on aloittanut iisalmelainen Tuomo Rönkkö, 44. Näin Tuomo kertoo itsestään:

– Perheeseeni kuuluvat puoliso Iiris, 20-vuotias tytär Nelli, joka asuu jo omillaan Kuopiossa, ja 15-vuotias Peetu. Perheemme on liikunnallinen, sillä Iiris harrastaa lentopalloa, joukkuevoimistelua, uintia, hiihtoa ja pickleballia. Nelli on joukkuevoimistelija Kuopiossa ja ahkera kuntosalilla kävijä. Peetu puolestaan jääkiekkoilee U16 Mestiksessä IPK:n joukkueessa, missä itse toimin joukkueen valmennustiimissä mukana monta vuotta aina tähän syksyyn saakka. Itse pelaan mielelläni pickleballia, golfia, sulkapalloa sekä hiihdän talvisin.

– Minulla on kolme työpaikkaa. Olen Soinlahden koululla opettajana, työskentelen R-kioskilla myyjänä tiettyjä vuoroja viikossa sekä nyt aloitan Klubi-36:ssa B-tyttöjen vastuuvalmentajana sekä seuran valmennuspäällikkönä.

Millainen tausta sinulla on jalkapallon parissa?

– Olen käynyt Pallo-Kerho 37:n junioriputken E-junioreista edustusjoukkueeseen. Kuulun 1979-ikäluokkaan, ja aloitin itse jalkapallon harrastamisen seurassa vasta 10-vuotiaana vuonna 1990. Vuonna 1996 pääsin ensimmäisen kerran haistelemaan edustusjoukkueen toimintaa. Viimeiset otteluni pelasin edustusjoukkueessa kaudella 2005. Korkein pelaamani taso on miesten 2-divisioona. Jäähdyttelin varsin pitkään pelaten Pallo-Kerhon kakkosjoukkueessa, Iisalmen Pallo-Veikoissa sekä ihan viimeisimpänä Kiuruveden Palloilijoissa. Vuonna 2015 päätin pelaajaurani, joka oli vahvasti loukkaantumissävytteinen. Olen käynyt mm. viisi kertaa polvileikkauksessa.

– Valmentajana aloitin ensimmäisen kerran nuorena kesätyöläisenä valmentaen siihen aikaan pyörinyttä kortteliliigaa. Kaudella 2006 olin loppukaudesta Marko Pesosen ja Mikko Aminoffin kanssa valmentajana PK:n C-juniorijoukkueessa. Jäähdytellessäni PK:n kakkosjoukkueessa olin myös joukkueen kakkosvalmentaja. Vuoden 2014 paikkeilla liityin mukaan PK:n 08-syntyneiden valmennukseen. Poikani Peetu pelasi jalkapalloa kyseisessä joukkueessa. Ryhtyessäni opiskelemaan lisää valmennusta minusta tuli 08-ikäluokan vastuuvalmentaja. Peetu lopetti jalkapalloilun muutama vuosi sitten. Sen jälkeen olin vielä vuoden 08-joukkueen vastuuvalmentajana ja jäin sitten siitä sivuun. Sivuun jäädessäni Lasse Vornanen soitti minulle ja ehdotti minua PK:n edustusjoukkueen valmennustiimiin mukaan. Suostuin ja olin siis viime kauden PK:n edustusjoukkueen valmennustiimissä.

Millainen valmentaja olet?

– Olen valmentajana tiedonjanoinen ja tiedostan, että en tule olemaan valmentajana koskaan valmis. Olen koko ajan pyrkinyt kehittymään, käynyt koulutuksia, seurannut muiden valmentajien otteita ja lukenut alan kirjallisuutta. Seuraavaksi aion hakea UEFA A -koulutukseen. Sinne on pääsykokeet, eikä pääseminen sisään ole varmaa. Käytän paljon aikaa valmentamiseen, ja minua usein muistutetaan siitä kotona. Yritän jatkossa ottaa valmennuksen rennommin ja silti suoriutua siitä hyvin.

– Kuulun valmentajana ns. uuteen koulukuntaan. Olen keskusteleva, analyyttinen ja humanitaarinen valmentaja. Haluan olla valmentaja, jota on helppo lähestyä ja jota kunnioitetaan. Tykkään siitä, että toiminnassa on yhtä aikaa tekemisen meininki, tavoitteellisuus ja huumori läsnä. Valmentajana olen myös rehellinen. Joskus se on satuttanut ihmisiä. En kuitenkaan koskaan ole tarkoittanut kenellekään mitään pahaa sanoillani.

Millaisia ajatuksia sinulla on Klubista?

– Klubi-36 tekee muiden seurojen tavoin arvokasta liikuntakasvatusta nuorisolle. Klubilla on mielestäni hyvä maine Iisalmessa. En ole kuullut koskaan pahaa sanaa seurasta. Se on mielestäni suoranainen ihme. Klubi näyttäytyy minulle aktiivisena seurana. Sillä on jo pitkään ollut toiminnassaan palkattu valmennuspäällikkö. Seura markkinoi lajia päiväkoteihin ja kouluihin, ja se on ollut mukana Suomen Palloliiton Grassroots -hankkeissa, kuten UEFA Playmakersissä.

– Kokkola Cupin lisäksi Klubin joukkueita on käynyt myös muualla Suomessa turnauksissa sekä Ruotsin Piteån turnauksissa. Seuran B-tytöt pelaavat T18 Ykköstä, joka on Palloliiton valtakunnallinen sarja. Siitä voi olla ylpeä. Tulevaisuudessa myös Klubi-36 joutunee miettimään toimintaansa, sillä tulevat lapsi-ikäluokat alkavat olla totuttuja pienempiä.

Hienoin muistosi jalkapallon parissa?

– Olen tutustunut puolisooni jalkapallon avulla. Olin vuonna -93 miniolympialaisissa pelaamassa Iisalmen ystävyyskaupungissa Ruotsin Nyköpingissä jalkapalloa. Puolisoni Iiris oli samaisessa tapahtumassa lentopallojoukkueen mukana kisaamassa. Asuimme samassa koulussa vierekkäisissä luokissa, ja tutustuin ja ihastuin häneen siellä. Oli jokseenkin aika erikoista, että en ollut tavannut häntä koskaan aiemmin Iisalmessa. Minä asuin Makkaralahdella ja Iiris Kangaslammella, eikä siinä iässä ollut vielä paljoakaan liikkunut oman lähialueen ulkopuolella.

Millä mielin lähdet uuteen jalkapallokauteen?

– Tuleva kausi jännittää minua. Olen myös innoissani ja utelias tulevaisuuden suhteen. Olen tavoitellut määrätietoisesti edistymistä valmentajana, johon on liittynyt se, että haluaisin työskennellä jossakin vaiheessa työkseni valmentajana. Nyt minut palkattiin Klubi-36:een oto-valmentajaksi ja oto-valmennuspäälliköksi. Olen hyvin otettu siitä, että minut haluttiin ja valittiin tähän tehtävään. Ihmisillä on varmasti odotuksia, ja toivon, että täytän ne.

Kauden tärkeimmät tavoitteet?

– Tärkein tavoite itselleni on se, että täytän muiden sekä omat odotukset. Tavoittelen kaikissa työtehtävissäni sitä, että pystyn nauttimaan työnteosta. Nautintoon vaikuttaa muun muassa se, kuinka merkitykselliseksi ihmiset kokevat työni. B-tyttöjen osalta tavoitteena on taata yhdessä muiden valmennustiimin jäsenten Minna Kyllösen ja Jarkko Juntusen sekä joukkueen muiden taustahenkilöiden kanssa pelaajille laadukas arki. Tämä tarkoittaa varsinkin sitä, että harjoituksissa on tekemisen meininki ja että harjoitesisällöt tukevat jalkapallon oppimista ja urheilijana edistymistä.

– Valmennuspäällikkönä toivon, että tulen olemaan helposti lähestyttävä henkilö kaikille seuramme valmentajille. Haluan palvella valmentajiamme olemalla heille mentori/keskustelukumppani heitä puhuttavissa jalkapallovalmennukseen liittyvissä aiheissa. Toivon, että kokemuksestani ja osaamisestani on hyötyä tässä tehtävässä.

Klubi-36 r.y. 

klubi36@klubi36.fi

Y-tunnus 1001431-8

Antinkatu 10, 74120 Iisalmi